Радина Цанева: Новият начин на общуване предполага много повече чувствителност и емпатия, уважение към мнението и личността на другия, контрол над оценките, които даваме.


Радина Цанева води в Studio 84 Art and Motion курс „Език на тялото”  от 2016 година. Първият модул – „Какво говорим, когато мълчим?“  запознава  участниците с особеностите на вербалната и най-вече – на невербалната комуникация. Разглеждат се видовете жестове, мимики и пози и тяхното значение; разиграват се конкретни  ситуации, които се заснемат и обсъждат. Така участниците добиват по-добра представа за сигналите, които излъчват в пространството и как с тях влияят на околните и на себе си.
Вторият модул на курса „Език на тялото“, който Радина подготви е  “Придобиване на социални и бизнес умения
Зададохме й няколко въпроса, свързани с курса, за да ни запознае по-отблизо с това какво включва, за кого е предназначен и каква е ползата от него.

За кого е предназначен този курс?

Този курс е насочен към хора, които искат да подобрят своите умения за общуване. Светът се променя. Мисля, че настъпва нова ера в общуването между хората – нараства чувствителността към неискреност, към натиск, към манипулация. Нараства също така и неосъзнатата нетърпимост към фактори, които ни причиняват дискомфорт. Често отказваме да общуваме с хора, които ни носят негативни емоции и при равни други условия предпочитаме позитивни, хармонични, усмихнати партньори.

език на тялото

С какво може да ни помогне този курс, каква е ползата от него?

За да бъдем успешни в новото време, трябва да повишим своята осъзнатост за това какво и как излъчваме, как ни приемат хората, какво виждат и какво разбират от нашите послания. Решаващо за нашия успех е да можем да поддържаме хигиена на изказа и на мисленето. Решаващо е да изградим навици за общуване, базирано на разбирането на мотивите на другия и причините за неговото поведение. Този курс надгражда върху положените от първия модул основи и помага за фиксиране на вниманието ни върху тези аспекти.

Къде можем да прилагаме тези знания?

Тези знания са приложими във всички житейски сфери – в работата, в семейството, при възпитанието на децата. Те помагат за една по-осъзната и креативна атмосфера и повишават търпимостта ни към различността на другите.

Защо провеждате такива курсове?

Живеем в динамично и объркващо време. Много събития се борят за нашето внимание и се опитват да ни въвлекат емоционално. За да успеем да се съхраним е нужно да направим някои корекции в поведението си. Настъпва промяна в парадигмата на оценките „добро“ и „лошо“ – те са вече част от една остаряла система. В момента влиза в действие „обемната“ оценка – нещата са такива, каквито са и отношението към тях е неутрално. Така може да се оценява безпристрастно какво се случва с нас и около нас и няма да се оставим да бъдем манипулирани. Новият начин на общуване предполага много повече чувствителност и емпатия, много повече уважение към мнението и личността на другия, много повече контрол над оценките, които даваме. В нашия курс ще застъпим някои основни насоки в съвременните тенденции на общуване. Ще упражним някои ролеви модели и ще осветлим нови пътища за развитие! Очакваме ви!
Можете да се запишете за курсовете на място, като ни пишете на artmotionstudio84@gmail.com , следите събитията във Фейсбук или ни се обадите.
Интервю на Радина Цанева за Българско национално радио можете да слушате тук.
Posted in Интервю and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *