Индийски бухалки – Що е то?

В търсене на упражнения, които да обогатят физическите ви тренировки, вероятно сте попадали на стари снимки на хора, трениращи с дървени бухалки с различни размери. Ако сте се питали какви са тези чудновати предмети и с каква цел някакви здравеняци ги въртят, сега сте на път да научите отговорите на тези въпроси.
Практиката на използване на дървени бухалки като уреди за физическа тренировка води началото си от древните персийски бойци pehlwani. За да се подготвят за битки и да укрепят ръцете и торса си, бойците са се упражнявали с големи, военни бухалки. Идеята за обучение на войници чрез упражнения с дървени бухалки като метод за подобряване на сила, ловкост, баланс и физически способности  се разпространява и в Иран, Индия, Пакистан и Афганистан.
През 19 век британските войници, базирани в Индия, наблюдавайки колко плавно и свободно се движат трениращите борци и забелязвайки, че в движенията им се включват всички мускулни групи, заимстват упражненията с въртене на бухалки и ги пренасят в Англия. За да изглеждат по-съвременно, те модифицират формата на бухалките. Изработват ги във форма, приличаща на кегли за боулинг и ги наричат  Indian Clubs. Тренировките с индийски бухалки стават невероятно популярни за Викторианската физическа култура, превръщат се дори в мания в средата на 19-ти век и така се разпространяват в цяла Европа. Войници, мъже и дори жени и деца започват да се упражняват с удоволствие.
индийски бухалки
В САЩ тренировките с индийски бухалки се пренасят заедно с германските емигранти в средата на 19ти век. Няколко ентусиасти на тема масова физическа култура разказват вдъхновено за безкрайните ползи от тренировките с индийски бухалки и намират сред американската общественост широк прием. Упражненията били включени в американската армия като част от основното физическо обучение  на войниците по време на Първата световна война. Децата в училище също често взимали участие в съставянето на хореографии с индийски бухалки, не толкова за развиване на физически качества, колкото за шоу. В края на 19-ти век атлетите стават толкова запалени, че въртенето на индийски бухалки дори бива обявено за официален спорт на олимпийските игри през 1904г.
Индийските бухалки продължават широко да се използват в спортните зали и в лагери за военна подготовка до 1930 г и след това постепенно губят популярност, като отстъпват на други масови спортни забавления като баскетбол, бейзбол и футбол.
През последното десетилетие на 20-ти век тренировките с индийски бухалки преживяват възраждане, особено сред занимаващите се с бойни изкуства, поради ползите от укрепване на раменните стави и не само. Все повече лекари, физиотерапевти и кинезитерапевти ги препоръчват с цел превенция и рехабилитация на травми.
Днес индийските бухалки се изработват от пластмаса или дърво с различна тежест, най-често между 1кг и 2 кг, и се подбират в зависимост от индивидуалната сила и възможности на практикуващия.
Какви са ползите от тренировките с индийски бухалки?
Въртенето на индийски бухалки може да бъде описано като кръгова тренировка с тежести, която упражнява рамото, китката и лакътя по начини, които са невъзможни при традиционните тренировки с тежести. Укрепва мускулите и сухожилията, развива гъвкавостта и разширява обхвата на движение на ставите, като значително намалява риска от бъдещи травми.  При пациенти, които се занимават с въртене на бухалки, се наблюдава по-бързо възстановяване на изходната сила и гъвкавост. Правилното изпълнение на движенията може да подобри биомеханиката на цялото тяло и това дори да доведе до постепенно елиминиране на гръбначни изкривявания като кифоза, хипер кифоза и сколиоза.
Рамо, сила и гъвкавост.
Тук може би се забелязва най-голямата полза от тренировката с Indian Clubs. Както е известно, раменната става има широк обхват на движение. За съжаление повечето силови упражнения, насочени за заздравяване на рамото, имат ограничен обхват на движение. Въртенето на индийските бухалки гарантира,  че работата на раменната става покрива нейния пълен обхват на движение. Изместеният център на тежестта и инерционният момент, който се използва, елиминират прекомерното натоварване на ставата. Бухалката не се повдига, а се залюлява. Ако практикувате спорт, който изисква силни, гъвкави рамене и лакти като бейзбол, бойни изкуства, тенис, със сигурност ще имате голяма полза от такава тренировка.
Здрав хват и сила на предмишницата.
Изместеният център на тежестта, който се намира в края на дръжката изисква достатъчно силна предмишница. Освен това, за да не излетят бухалките, докато изпълнявате упражненията е необходим наистина здрав хват.

 

 

Основна сила.
Люлеещите движения с двете бухалки изисква да включите всички основни мускули, за да стабилизирате торса в изправена стойка. Поради заседналия начин на живот, който преобладава в днешното общество, хората са склонни да задържат много напрежение в раменете, лопатките и мускулите на гърба. Въртеливите движения при въртене на бухалките насърчават раздвижването в тези области, което води до укрепване на мускулите на гърба и до повишаване на здравината и издръжливостта. Може да се повлияят благоприятно хронични проблеми в гръбначния стълб поради подобрената фасциална еластичност.
Координация
Някои от по-сложните упражнения изискват наистина високо развита координация на тялото. В началото може да се почувствате напълно непохватни, когато изучавайки новите движения понесете няколко удара по главата. С практиката ще се научите да ги избягвате. Всъщност ползите за координацията на тялото е голямата причина, поради която САЩ въвеждат тренировките с индийски бухалки в американската армия. Според ръководството за физическа подготовка на американската армия от 1914г „Ефектът от тези упражнения, когато се извършват с леки бухалки е предимнно невронна.“ Неврогенната мускулна активация, която се извършва, докато въртим бухалки, е ефективен начин да се препрограмира централната нервна система.Така че може да се каже, че трениращите работят както за мускули, така и за ум.
Юджийн Сандоу, познат като „бащата на модерния бодибилдинг“ казва „Контролът на ума и съзнанието е водещ по пътя на усъвършенстването на физиката“. Силни думи, които резонират в модерните времена днес.
Сърдечно-съдов ефект.
След като веднъж сте усвоили техниката на въртене, можете да преминете към по-бързо изпълнение на упражненията. Така можете да добавите и благотворен кардио ефект, натоварвайки умерено сърцето.
Профилактика и рехабилитация.
Много терапевти препоръчват тренировките с индийски бухалки като подходящи за предотвратяване на травми. Бавните и плавни въртеливи движения са и чудесен начин за рехабилитация на наранена става или мускул. Високият брой повторения стимулира циркулацията на синовиалната течност, която смазва ставите.
Забавно е!
Предизвикателството да се овладеят разнообразни техники служи като мотивация да продължим да работим. Който се е занимавал може да потвърди, че удоволетворението след научаването на някое от по-сложните упражнения наистина те кара да се чувстваш страхотно.
Тези невероятни инструменти са леки, евтини, преносими и ефективни. Те са предизвикателство за овладяване, но доставят значителни терапевтични предимства в един кратък период от време. Ако търсите упражнения за повишаване подвижността на ставите на ръцете, раменете, коленете; разширяване на границите на движение на различните части на тялото; подобряване на дишането и кръвната циркулация; елиминиране на негативния ефект от обездвижването; изправяне на стойката, стабилност, координация, ритъм и не на последно място неврогенно програмиране, то това са вашите модерни фитнес уреди.
Само 5 до 15 мин. на ден тренировка с тях биха могли да окажат забележим благотворен ефект.
Източници:
http://www.artofmanliness.com/2012/03/18/an-introduction-to-indian-club-training/
http://www.dynamicchiropractic.com/mpacms/dc/article.php?id=55570
Ставна гимнастика с индийски бухалки – всяка неделя от 11:00 – 12:30 и 12:30 – 14:00 в Studio 84 Art & Motion.
Posted in Блог, Спорт и здраве and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *