Blind Walls Gallery – Рисуваните стени на Бреда, Нидерландия

През 2015 година нидерландската организация, занимаваща се с визуална култура  Graphic Matters, с подкрепата на община Бреда и собственици на имоти в нидерландския град подема инициативата Blind Walls Gallery – международни художници са поканени да създадат стенописи, вдъхновени от вековната история на Бреда. Като резултат днес близо 100 интересни графити върху запуснати странични стени на сгради в града оформят твърде любопитна галерия на открито.Тя удивително променя градския облик, оцветява сивите стени и разказва на посетителите забравени истории за сградата, за хората, живели или работили там, за района и потайностите му. Новаторският подход на съчетаване на улично изкуство с културно наследство се оказва толкова успешен, че през 2017 проектът Blind Walls Gallery получава наградата на провинция Брабант за нематериално културно наследство. Така Бреда застава редом до градове като Ню Йорк, Берлин и Лондон, световноизвестни с уличното си изкуство.
Посетите ли Бреда, не пропускайте да се насладите на този впечатляващ музей на открито – самостоятелно или в специалните графити-турове, които се провеждат всяка последна неделя от месеца:  https://blindwalls.gallery/
През 1836 г. улица Rozemarijnstraat е наричана „една от най-мръсните и разхвърляни задни улици“ в Бреда. Екип художници-татуисти са поканени да покрият стената с рисунки за татуировки и така едновременно да променят имиджа на улицата и негативното отношение, което хората обикновено имат към тяхното общество.
Robo Dino насочва към индустриалното минало на града. В квартала се е намирала известната леярна„Етна“. На стенописа машините са заменени с робот с ножици –  препратка към фризьорския салон, който се намира сега  в сградата.
ВЕЛОСИПЕДИ И КОНЕ
Сградата на това мястото е била конюшня. Заигравката е между минало и настояще – ездач кара колело и колоездач язди кон.
TRASH TO TREASURE – Боклука за един е съкровище за друг
Неслучайно този графит напомня за стила на Винсент Ван Гог. Вдъхновен е от историята за кутия с рисунки на великия художник, намерена на тавана на сградата. След смъртта на бащата на Винсент, майка му и сестра му се местят за кратко в Бреда. Тъй като малката градска къща не може да побере покъщнината на семейството, те оставят някои от вещите си в склад в тази сграда. Скоро след това, без да ги вземе, семейството напуска Бреда. Години по-късно кутиите са отворени и рисунките на великия художник са разпродадени от неразбиращи търговци като малоценни вехтории…
Холандско кюфтенце/ BITTERBALL/ и шампанско
Още една странична неугледна уличка, която се нуждае от разкрасяване. Рисунката отдава почит на богатия нощен живот на града.
Ода за пристанището
Произведението е алегория на нощния живот около близкото пристанището – красива дама, заобиколена от морски същества и водни растения.
Свети Георги и змеят
Произведението изобразява няколко майстори занаятчии, сглобяващи механичен змей. Препратката е към истории от миналото на улицата, свързани с първото занаятчийско училище в района и с казармите на войници с покровител Св. Георги, които се намирали на същата улица.
Снимки:Studio 84 Art and Motion
Posted in Блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *